Deep Work

April 12, 2019 gepost door Henk

Ik ben nogal fan van The Smarter Living newsletter van The New York Times. Tips om slimmer te gaan leven, wie wil dat nu niet? In januari las ik dit artikel, waarin de editor van Smarter Living praat met Cal Newport, auteur van “Deep Work” en zijn recentere boek “Digital Minimalism”.

Wat neem ik vooral mee uit dit artikel?

Om tot deep work te komen (zonder afleiding focussen op een cognitief veeleisende taak), moet je alle afleidingen uitschakelen. Als je je toch laat afleiden door digitale apparaten en allerhande inboxen, dan heeft dat een zogenaamde ‘switchingcost’: het switchen creëert een ‘attention residue’; een stuk van de vorige actie blijft hangen in de nieuwe, en troubleert die nieuwe actie als het ware; je verliest focus, je bent even ‘minder slim’. En als je de hele tijd switcht van het ene naar het andere, van smartphone naar die heel-belangrijke-taak-die-je-nu-echt-wel-graag-af-zou-willen-hebben, dan zit je eigenlijk in een permanente ‘attention residue’, en dat vermindert constant je cognitieve capaciteit.

Maar hoe gaan we daarmee om? Hoe zorgen we dat ‘deep work’ er echt van komt? Wel, ten eerste: planhet in je agenda. Op wilskracht alleen ga je het niet kunnen, dus maak afspraken met jezelf, zet ‘deep work’ blokken in je planning.

Ten tweede (en hier ben ik zelf een enorme fan van): omarm verveling. Durf door het raam te staren, laat die gsm liggen als je naar ’t toilet gaat, durf te niksen. Stop die pavloviaanse reflex om bij elk ‘dood moment’ naar je smartphone te grijpen.

Ten derde, en dit is euhm… voor sommigen een brug te ver ;-): stop met social media. Tenminste, ga er selectieveren bewustermee om. Bij The Focus Academy zijn we hier helemaal in mee: sociale media zijn leuk, we gaan ze niet diaboliseren, maar we willen ze wel onder controle houden en ons leven niet laten beheersen.

Ten slotte, minimaliseereenvoudige taken, ‘shallow work’ heet dat: doe er zo weinig mogelijk van, en de taken die je wèl doet, doe je op een zeer georganiseerde en productieve manier. Zo creëer je meer ruimte voor deep work. Deep work is zo waardevol, zo vervullend, dat je alles moet doen om er ruimte voor te maken.

Of zoals Newport het zegt: “When it comes to topics like distraction in the workplace, my philosophy is that instead of focusing too much on what’s bad about distractions, it’s important to step back and remember what’s so valuable about its opposite. Concentration is like a super power in most knowledge work pursuits. If you take the time to cultivate this power, you’ll never look back.”

Succes ;-)

Henk

Blog overzicht

Onze partners

Vlaamse Overheid omakase.digital MeetDistrict Juce ReTreated