Let's Get Minimal

April 12, 2019 gepost door Henk

Cal Newport, associate professor computer science aan de Georgetown University, schreef een boek. “Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World”. Hij weet hoe dat moet, want hij deed het al eerder

Dit artikel zoomt er op in. 

Suggestie nr1? Een 30-dagen-detox van alle ‘optionele technologiëen’, degene die je links kan laten liggen zonder je persoonlijk of professioneel leven te beschadigen. E-mail blijft, maar Facebook en Instagram gaan dus 30 dagen op de schop. Tenzij je een influencer bent natuurlijk… 

Eens voorbij die 30 dagen is digitaal minimalisme binnen handbereik en kan je erin slagen die technologie terug bewust te gebruiken. De features van die tools die ze verslavend maken hebben niet langer vat op jou. You’re back in control. Je gaat ontdekken wat voor zee van ruimte je krijgt voor betekenisvolle dingen, als je stopt met verdoofd scrollen door je Instagram feed. 

Newport voorziet zelfs een aantal lifestyle trends die zullen ingaan tegen de alomtegenwoordigheid van social media. Het wordt dus trendy om lekker minimaal digitaal te zijn. 

Andere key take-away is dat je niet bang moet zijn om iets te missen (FOMO), zoals bv ‘contact met vrienden’. Minder tijd spenderen op social media, en meer tijd investeren in face to face contacten met die vrienden zal je meer voldoening geven in je leven. 

Newport: “Om 99% van de echte waarde uit facebook te halen, afleiding dus buiten beschouwing gelaten, volstaan 20 minuten op een zondagochtend.” Kortom, je mist niks van wat echt waardevol is (connecteren met vrienden en familie), als je het gebruik beperkt tot pakweg een half uurtje per week. Maar uiteraard zijn die dingen bewust ontworpen om ons er zoveel mogelijk tijd op te doen spenderen. 

Hij zet het debat verder op scherp door smartphones te vergelijken met sigaretten, jazeker :-). 

En hij heeft het ook over een bepaald turning point in onze perceptie van social media: de verkiezing van Trump, waarbij fake news en beïnvloeding in alle richtingen, ons hebben doen beseffen dat social media toch niet zo zaligmakend en maagdelijk onbesproken zijn als we eerder dachten.

Verderop heeft hij het over turning inward: bij jezelf zijn, zonder afleiding. Heel krachtig is dat, maar sommigen zijn er wat bang van geworden en snakken permanent naar impulsen.

Happy reading!

Henk

Blog overzicht

Onze partners

Vlaamse Overheid omakase.digital MeetDistrict Juce ReTreated