Insane in the brain?

April 12, 2019 gepost door Henk

Heeft het constante gebruik van digitale technologieën een impact op de gezondheid van onze hersenen?In dit artikel komen een aantal experten aan het woord. 

Hun meningen lopen uiteen: Richard Davidson maakt zich vooral zorgen over de toegenomen mate waarin we afgeleid worden, het ‘national attention deficit’ noemt hij het. Onze capaciteit om onze aandacht ergens bewust op te richten, neemt af volgens hem. Oplossing die hij naar voor schuift: ons brein trainen met meditatie.

Christopher Burr ligt eerder wakker van het feit dat wij allen te weinig geïnformeerd zijn over hoe data gebruikt wordt die wij via onze toestellen massaal genereren. Gegevens over onze gezondheid, psyche, welzijn,... het gebruik en eventueel misbruik ervan stelt ons voor grote ethische uitdagingen.

Anthony Wagner wijst op het verband tussen het gelijktijdig gebruik van meerdere media en een verminderde capaciteit van ons werkgeheugen. Maar hij voegt er wel aan toe dat er nog geen causaliteit is aangetoond. Hij pleit voor grootschalig onderzoek, want áls het ene het andere veroorzaakt, dan willen we dat wel weten natuurlijk.

Gary Small maakt zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Er zijn negatieve effecten, zoals een verminderd geheugen, maar ook positieve. Ook hier ontbreekt nog voldoende onderzoek. 

Susanne Baumgartner wijst op vermeerderde slaap- en aandachtsproblemen te wijten aan het media multitasken. Maar ook zij pleit voor meer onderzoek. Verder wordt er nog gewezen op een potentiële verslavingsproblematiek, maar men pleit er ook voor om rekening te houden met de context van elk individu.

En wat denkt The Focus Academy er over? Wel, we zijn geen hersenspecialisten, maar we zijn wel benieuwd naar verder onderzoek. 

Intussen is het onze missie om mensen zich beter te laten voelen op het eind van de werkdag, en ook onder vrienden en familie. We willen mensen niet betuttelen en digitale tools gaan verbieden. Die tools zijn leuk, en vaak voegen ze ook een stuk efficiëntie toe aan ons leven. Maar we willen mensen wel helpen om zelf terug de controle te voeren en om te kunnen focussen op hun taken, vrienden, familie en hobby’s.

Blog overzicht

Onze partners

Vlaamse Overheid omakase.digital MeetDistrict Juce ReTreated