Herwonnen focus, wat levert dat op?

April 12, 2019 gepost door Henk

The Focus Academy helpt mensen om zich nog beter te voelen en beter te presteren door management van focus, surf-, mail- en smartphonegedrag. 

Maar wat is het probleem?

Digitale afleiding zorgt ervoor dat mensen zich niet kunnen concentreren en hun doelen niet tijdig bereiken. Dat veroorzaakt stress, zowel in het privé-leven als op het werk. 60% tot 70% van alle smartphonegebruikers wil hun digitale gedrag veranderen, maar ze weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. 

Gebrek aan focus kost fortuinen aan bedrijven. Uit een onderzoek van Robert Half in Groot-Brittannië blijkt dat de gemiddelde werknemer 56 minuten per dag besteedt aan het gebruik van zijn smartphone op het werk voor niet-zakelijke activiteiten. 

The Focus Academy voerde een focusonderzoek uit bij medewerkers van een van de Big 4-consultingbedrijven:

- 75% van hen gelooft dat ze focus en kostbare tijd verliezen vanwege digitale afleiders.

- 60% gelooft dat het hun stressniveau verhoogt

85% van die medewerkers vraagt om begeleiding bij het onder controle houden van hun digitale gedrag!

Wat doen we er aan?

We helpen mensen om zich nog beter te voelen en beter te presteren door hun digitale gedrag te begeleiden. We doen dat met coaching, en werken intensief aan een belonende ‘people first’-softwareapplicatie, gesteund door een community van focus zoekers.

Het resultaat?

Dat zit ‘m in de magie van focus management… 

Eerst en vooral ga je er een hogere performantie en efficiëntiemee bereiken: digitale tools, social media, dat is uiteraard heel leuk, en we willen ze absoluut niet zien verdwijnen. Maar soms zitten ze nu eenmaal in de weg. Door te focussen op je werk (of op vrienden, familie,...), door een aantal digitale onderbrekers en stoorzenders op de achtergrond te zetten wanneer JIJ dat wil, gaat het vlotter lopen op het werk. Ga je helemaal aanwezig zijn met vrienden en familie om je heen. 

Niks geeft meer voldoening dan het afvinken van je todo list, toch? Je haalt persoonlijke voldoeningdoor ‘getting things done’, zeker als dat snel en efficiënt en zonder stoorzenders gebeurt. 

Het wordt nog leuker als je omgeving mee doet, als er een soort collectief focus bewustzijnontstaat, als mensen gestimuleerd worden om samen de digitale stoorzenders geregeld eens af te zetten: “Yes, super, het gaat vooruit, er is focus”. 

We geloven ook dat digitale afleiding, het onderbroken worden, telkens opnieuw je focus terug moeten zoeken, de neiging voelen om permanent te multitasken (wat onze hersenen trouwens niet kunnen), … zorgt voor stress. Stress omdat het niet vooruit gaat, stress omdat je minder gedaan krijgt, stress omdat je geen focus hebt. Het terugwinnen van die focus zorgt dus voor … minder stress.

Je bereikt ook terug een gezonde relatie met je smartphone en e-media. You’re back in control. 

Bedrijven die focus management ondersteunen, die hun medewerkers op vlak van smartphone en social media gebruik niet gaan betuttelen (laat staan dingen verbieden), maar integendeel hun mensen gaan helpen om de focus terug te vinden. Die bedrijven kunnen scoren: ze zorgen voor een positieve employee experience, in een moderne bedrijfscultuur, en met een hoger welzijn bij hun medewerkers.

Blog overzicht

Onze partners

Vlaamse Overheid omakase.digital MeetDistrict Juce ReTreated