Mijn concentratie verhogen met Deep Work, hoe doe ik dat?

Bij de Focus Academy zijn we nogal fan van The Smarter Living newsletter van The New York Times. Je vindt er allerlei tips om slimmer te gaan leven, wie wil dat nu niet? In januari verscheen een artikel waarin Cal Newport, de editor van Smarter Living, praat over Deep Work: een methode om je concentratie te verhogen. Lees er alles over in onze blog.

 

Wat is Deep Work precies? 

First things first, de definitie van Deep Work is je concentratie verhogen door zonder afleiding te focussen op een cognitief veeleisende taak. Jouw enige taak is het uitschakelen van afleidingen. Maar waarom zijn afleidingen onze grootste vijand, hoor ik je denken? 

Stel, je bent bezig met het schrijven van een belangrijk artikel, een cruciale mail of het ontwikkelen van een wereldverbeterende app. Dan wil je je concentreren je op één ding en daar gaat dan al je aandacht naartoe. 

Maar wanneer je door een afleiding switcht naar een andere taak, doet er zich een ‘switching cost’ voor met een ‘attention residue’ als gevolg. Daardoor heb je letterlijk te weinig aandacht om te besteden aan je nieuwe taak. Want een stuk van de vorige actie blijft hangen in de nieuwe en zorgt ervoor dat de nieuwe actie volledig in de war is. 

“Je hebt letterlijk te weinig aandacht om te besteden aan je nieuwe taak.”

Je concentratie vermindert en je bent even minder slim. Niet leuk hé? Tijd om je focus opnieuw te trainen en een echte smart ass te worden.

Taken inplannen met kleurtjes om je concentratie te verhogen. - The Focus Academy

Hoe kan ik minder multitasken en mijn concentratie verhogen?

Multitasken afleren is niet zo simpel. We zijn het zo gewend om te switchen van de ene naar de andere taak, zowel professioneel als thuis – denk maar aan tv kijken met de smartphone in de hand en dochterlief die prangende vragen stelt over haar huiswerk wiskunde. Maar eigenlijk zit je daardoor permanent met een ’attention residue’ waardoor je cognitieve capaciteit afneemt

Om dus volledig voor Deep Work te gaan – en daarbij je algemene focus te trainen – zal je moeten oefenen. We geven je hieronder een stappenplan om je concentratie te verbeteren:

  1. Plan het in in je agenda: Met wilskracht alleen ga je het niet redden, geloof ons, we tried. Maak dus een afspraak met jezelf, kies een mooi kleurtje en blokkeer ‘Deep Work’ in je agenda voor de taak die je écht écht écht gedaan wilt krijgen.
  2. Deze is misschien voor sommigen een brug te ver maar euhm…: stop met social media. Oké, je hoeft niet meteen je smartphone in de wc-pot door te spoelen. Het is gewoon belangrijk dat je selectiever en bewuster omgaat met je toestel. Door je social media gebruik onder controle te houden en te gaan voor minimalistisch gebruik van je smartphone, kan je je concentratie verhogen. Het gaat erom dat de gsm je leven niet beheerst. Leren hoe je je smartphone bewust gebruikt? De experts bij The Focus Academy helpen je maar wat graag, zonder de hele Instagram- en Facebookscène te diaboliseren. You do you.
  3. Omarm verveling (onze persoonlijke favoriet bij the Focus Academy): Durf door het raam te staren, laat die gsm liggen als je naar ’t toilet gaat, durf te niksen. Stop die pavloviaanse reflex om bij elk ‘dood moment’ naar je smartphone te grijpen. Alleen al door je brein wat rust te gunnen, kan je je focus verbeteren.
  4. Ten slotte, minimaliseer eenvoudige taken: Het zusje van Deep Work, heet Shallow Work. De opdracht: voer zo weinig mogelijk poepgemakkelijke taken uit. En de gemakkelijke taken die je wél doet, doe je op een extreem georganiseerde en productieve manier. Hierdoor zal je je concentratie stimuleren, net omdat het zo gemakkelijk gaat.

Tegelijk creëer je meer ruimte voor Deep Work. Deep Work is zo waardevol, zo vervullend, dat je alles moet doen om er ruimte voor te maken.

Door het raam staren kan je concentratie verhogen. - The Focus Academy

Deep Work is een levensstijl en moet je trainen

Hoera, je bent nu een echte Deep Worker en klaar om je concentratie te verhogen dankzij deze tips. Of toch als je dit consistent uitvoert. Je moet je concentratie trainen en dat gebeurt niet door één dag te hustlen. Het is een goede gewoonte die je jezelf moet aanleren.

En onthoud wat Cal Newport zegt:

“When it comes to topics like distraction in the workplace, my philosophy is that instead of focusing too much on what’s bad about distractions, it’s important to step back and remember what’s so valuable about its opposite. Concentration is like a super power in most knowledge work pursuits. If you take the time to cultivate this power, you’ll never look back.”

Meer weten over Newport en zijn methoden om productiviteit en focus te omarmen in je leven? Lees dan zijn boeken Deep Work” en zijn recentere boek “Digital Minimalism”. 

 

Klaar om de stap te zetten naar meer focus op de werkvloer en/of in je privéleven? De experts van de Focus Academy helpen je graag bij het verhogen van je concentratie, dus stuur nu meteen (niet afgeleid raken hé) een mailtje naar welcome@thefocusacademy.eu of bekijk onze workshops.

Bart Van Wassenhove

Bart Van Wassenhove

10 juni 2019