Hoe stress management helpt om je focus terug te winnen

Constant bereikbaar zijn, de mogelijkheid om alles op te zoeken op het internet met enkele kliks, notificaties die ons verslaafd maken… Je zou voor minder stress hebben in deze hedendaagse maatschappij. Er is een grote vraag, wat zeggen we, schreeuw, naar beter stress management. We geven uitleg over hoe stress je beïnvloedt en hoe de Focus Academy je kan helpen om bewuster in het leven te staan zonder stress.

 

Onderzoek naar stress en digitale afleiding 

Digitale tools en social media zijn interessant en leuk. Ook wij zien ze uiteraard niet graag verdwijnen. Maar soms zitten ze nu eenmaal in de weg. Het exponentiële gebruik van de smartphone of ons digitale gedrag heeft een impact op onze prestaties.

Digitale afleiding zorgt ervoor dat mensen zich niet kunnen concentreren en hun doelen niet tijdig bereiken. Dat veroorzaakt stress, zowel in het privéleven als op het werk. The Focus Academy voerde een onderzoek uit naar stress en focusverlies bij medewerkers van één van de Big 4-consultingbedrijven:

  • 75% van hen gelooft dat ze focus en kostbare tijd verliezen vanwege digitale afleiders.
  • 60% gelooft dat het hun stressniveau verhoogt
  • 85% van die medewerkers vraagt om begeleiding bij het onder controle houden van hun digitale gedrag, zoals een focus of stress coach.

Gebrek aan focus kost fortuinen aan bedrijven. Uit een ander onderzoek naar stress en focus op het werk van Robert Half in Groot-Brittannië blijkt dat de gemiddelde werknemer 56 minuten per dag besteedt aan het gebruik van zijn smartphone op het werk voor niet-zakelijke activiteiten. Dit probleem oplossen is niet alleen goed voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Die kan zo een uur vroeger thuis zijn.

“De gemiddelde werknemer besteedt 56 minuten per dag aan het gebruik van zijn smartphone op het werk voor niet-zakelijke activiteiten.”

 

Constante prikkels zorgen voor stress

We geloven dat digitale afleiding heel wat meer is dan even hersenloos scrollen. Afleiding zorgt ervoor dat je (te) vaak onderbroken wordt, waardoor je je focus telkens opnieuw verliest. En daarbij komt dat het gemak van het digitale ervoor zorgt dat mensen permanent willen multitasken

Samen genieten van familiemomenten dankzij stress management. - The Focus Academy

Maar onze hersenen kunnen dit niet aan, want elke afleiding neemt een hap uit je ‘focusvoorraad’. Zo ontstaat stress. Stress omdat je je taken niet af krijgt, omdat je geen focus hebt, omdat je constant prikkels nodig hebt…  Deep work of single tasken zonder afleiding is de oplossing om stress te managen en gefocust te werken en leven.

 

Stress management: de oorzaak op maat aanpakken

Stress helpt niemand vooruit. Daar zijn we het allemaal over eens. Te vaak denken mensen dat even stilstaan, pauzeren of mediteren genoeg is. En daarna? Daarna gaan ze er weer keihard tegenaan. Om je stress écht baas te zijn, pak je met stress management de oorzaak aan.

Mediteren is maar een klein deel van stress management. - The Focus Academy

Met een focus of stress coach werk je intensief aan je digitale gedrag. Zo werken wij met people-first applicaties en geven we workshops die stap voor stap werken aan betere focus. Geen betuttelende ‘dit mag niet’. Wel ontprikkelen op een manier die past in jouw persoonlijke en professionele leven. Focusexperts en een community geven een extra duwtje in de rug, want sociale controle werkt. Je bereikt ook opnieuw een gezonde relatie met je smartphone en e-media. You’re back in control. 

 

Verhoogd bewustzijn op je werk en privé

Wij geloven heilig dat focus of stress management een magisch effect heeft op elk aspect van je leven. 

Bedrijven die inspelen op een gezonde relatie met het digitale scoren dubbel: werknemers met minder stress presteren beter en het imago van je bedrijf krijgt een boost. Want het welzijn van werknemers voorop plaatsen zorgt voor een positieve employee experience en past perfect in de moderne bedrijfscultuur.

Als werknemer of zelfstandige zal je dankzij stress management hogere performantie en efficiëntie bereiken. Focus coaching helpt bij het uitfilteren van de digitale onderbrekers en stoorzenders op het moment dat jij dat wilt. Zo zijn concentratieproblemen verleden tijd en werk je vlotter. Niks geeft toch meer voldoening dan het afvinken van je to-do-lijst? Dankzij ‘getting things done’ op een snelle en efficiënte manier heb je tijd over voor de dingen die je graag doet. Willen we dat niet allemaal? 

“Niks geeft toch meer voldoening dan het afvinken van je to-do-lijst?”

Ook naast je werk is stress management belangrijk. Je leert opnieuw bewust sociaal zijn. Je bent helemaal aanwezig bij vrienden en familie. En dat allemaal om momenten écht te beleven en ze te koesteren voor het leven. Je wilt toch niet de eerste stapjes van je kind of het jubileum van je ouders onbewust meemaken omdat je brein volledig afgeleid is? 

Samen opnieuw genieten van familiemomenten dankzij stress management. - The Focus Academy

Het wordt nog leuker als je omgeving meedoet zodat er een soort collectief focus bewustzijn ontstaat. Als mensen gestimuleerd worden om samen de digitale stoorzenders geregeld eens af te zetten, kan je elkaar dat extra zetje geven. Allemaal samen voor een mooiere wereld met minder digitale afleiding!

Klaar om je focus terug te winnen en bewuster sociaal te zijn? Of wil je je werknemers kennis leren maken met stress management? Neem dan contact op met onze stress coaches van The Focus Academy of bekijk de workshops die het welzijn in je bedrijf zullen verhogen.

Bart Van Wassenhove

Bart Van Wassenhove

10 juni 2019