Smartphone verslaving bestrijden: probeer minimalisme op social media

Professor Cal Newport, een Amerikaanse onderzoeker gespecialiseerd in computerwetenschappen, is grote voorstander van het singletasken. Hij pleit ervoor om jezelf zo onder te dompelen in Deep Work, dat je niet afgeleid raakt. Nu wil hij één van de grootste afleiders van deze tijd aanpakken: de smartphoneverslaving. Want – ping – een notificatie en we grijpen naar ons toestel. In dit artikel leggen we Newport zijn visie uit. Lees hoe je nu eindelijk die digital detox kan laten slagen: dankzij minimalisme.

Wat is digital minimalisme volgens Newport?

In zijn boek ‘Digital Minimalism pleit Newport ervoor om je slimme telefoon, tja, slimmer te gebruiken. Hij is niet tegen het gebruik ervan, maar moedigt je aan om bewust om te gaan met alle info die we kunnen vergaren, altijd, overal. Hij stelt dat technologie niet goed of slecht is, maar dat een smartphoneverslaving kan ontstaan wanneer je slecht omgaat met de technologie. In de spiegel kijken is dus de eerste boodschap.

 

Dagelijkse dosis smartphone = even slecht als sigaretten

Je leest het goed, Newport vergelijkt een smartphoneverslaving met een drugs- of alcoholverslaving. Je bent je vaak niet bewust van je smartphonegebruik. Tools en apps ontwikkelen speciale features die je verslaafd maken. Zo zijn er de rode notificatiebadges die je naar de app lokken, het ‘laden’ van de tijdlijn dat een soort hormoon opwekt, het voorstellen van mensen die je moet volgen om online te blijven… Net als de nicotine in sigaretten blijf je snakken naar je slimme telefoon, wat ook stress met zich meebrengt.

De rode notificaties op een smartphone verergeren een smartphoneverslaving. - The Focus Academy

Daarnaast doelt de professor met deze metafoor op de nood aan regularisatie. Een 13-jarige met een smartphone vinden we normaal. Een 13-jarige met een sigaret maakt ons woedend omdat we weten dat het schadelijk is. In zijn interview met GQ, oppert hij ervoor om op dezelfde manier om te gaan met deze twee taferelen. Want elke dag op een blauw scherm turen, heeft wel degelijk gevolgen voor onze hersenen.

 

Afkicken van een smartphoneverslaving: 30 dagen tanden bijten

Newport zijn eerste tip om af te kicken is meteen de aller-aller zwaarste: 30 dagen niet op sociale media inloggen om je comments, likes, DM’s en views te checken. 

Let op, het internet is zeker een boeiende plek vol nuttige info, maar een digitale detox kan ervoor zorgen dat je even bewust nadenkt over de dingen die je kan bereiken, ook zonder sociale media. Daarom maakt hij duidelijk dat het moet gaan om ‘optionele technologieën’, degene die je links kan laten liggen zonder je persoonlijke of professionele leven te schaden. Blijf dus gerust bereikbaar via mail, maar Facebook, Instagram, Twitter… gaan 30 dagen op de schop. Tenzij je een influencer bent natuurlijk…

“Stop met ‘optionele technologieën’, degene die je links kan laten liggen zonder je persoonlijke of professionele leven te schaden”

Na die 30 dagen afkicken en stress management hebben de verslavende elementen niet langer vat op jou. Digitaal minimalisme ligt binnen handbereik en je slaagt er volgens Newport in om die technologie opnieuw bewust te gebruiken. Je hebt je smartphonegebruik opnieuw onder controle. Je gaat ontdekken wat voor zee van ruimte en tijd je krijgt voor betekenisvolle dingen, als je stopt met verdoofd scrollen door je Instagram feed. Wake up call!

 

Van asociaal online scrollen naar sociale ontmoetingen

Nog niet overtuigd van het minimale gebruik omdat je FOMO vreest? Fomo-wadde? Fear Of Missing Out betekent bang zijn dat je een belangrijke gebeurtenis mist of buitengesloten zou worden omdat je iets niet hebt gezien op sociale media. 

Een simpele oplossing hiervoor is meer tijd investeren in face to face afspreken met vrienden en familie. Geloof ons, de voldoening is bakken groter dan een conversatie proberen te houden via Whatsapp, iMessage of Snapchat. Meteen reactie in de plaats van die eeuwige blauwe vinkjes? Echte emoties in de plaats van emoji’s? Wij weten het wel.

Alt tag: Door een smartphoneverslaving praten steeds minder mensen face to face. - The Focus Academy

Bang om het breaking news te missen? Vrienden die zich verloven, je favoriete band in het land of nieuwswaardige feiten via sociale media? Volgens Newport zijn 20 minuten op zondagochtend genoeg om 99% van de echte waarde uit Facebook te halen, afleiding buiten beschouwing gelaten. Daarnaast is een half uurtje online meer dan genoeg wanneer je al genoeg in het echt connecteert met vrienden en familie.

“20 minuten op zondagochtend zijn genoeg om 99% van de echte waarde uit Facebook te halen”. – Cal Newport

En niet alleen contact met anderen is belangrijk om uit de vicieuze cirkel van smartphoneverslaving te geraken. Turning inward – of meditatie – is ook een belangrijke manier om af te kicken. Je leert bij jezelf zijn, zonder afleiding. Jezelf beter leren kennen kan best heftig zijn, waardoor niet iedereen er voor open staat. Toch is meditatie één van de beste manieren om prikkelvrij terug naar de werkelijkheid te keren en af te kicken van de impulsen die smartphonegebruik in de hand werkt.

 

De nieuwe trend = smart smartphone gebruik

Newport gaat nog een stapje verder. Hij voorspelt namelijk dat digitaal minimalisme of het afkicken van het internet, een heuse levensstijl zal worden. Hij merkt op dat er meer en meer bewegingen zijn die sociale media en smartphonegebruik inperken – zo geven wij bijvoorbeeld ook workshops om bewust om te gaan met digitale afleidingen.

Waar die ommekeer vandaan komt volgens Newport? Sinds de Amerikaanse verkiezingen in 2016, het fake news en de invloed van sociale media op het kiesgedrag, zijn we ons bewuster van alles wat we online vinden en lezen. Dat is voor hem de turning point in onze perceptie op sociale media. We beseffen dat de online wereld niet zo zaligmakend en maagdelijk is als we dachten. 

Overtuigd van de voordelen van een leven waarin jij slimmer bent dan je smartphone? Maar nog niet helemaal zeker hoe je de strijd (alleen) aangaat? Bij The Focus Academy is afleiding weren onze specialiteit. Zo win je je focus terug en heb je tijd voor de dingen die écht tellen: vrienden en familie. Bekijk onze workshops of neem contact op met onze Focus-experts en start met je nieuwe leven!

Henk Vandenbroucke PARTNER EN BUSINESS COACH

Henk Vandenbroucke

15 mei 2019